Energirådgivning flytter bundlinjen

Energirådgivning flytter bundlinjen

Thisted bryghus

Små investeringer, store besparelser

Et af de første projekter var at isolere bryghusets varmerør. Et projekt, der lå lige til højrebenet. Det viste sig også, at man med en simpel regulering af fordampningstemperaturen på køleanlægget kunne øge virkningsgraden af tankkølingen og spare strøm til kompressoren. Samtidig var der besparelser at hente på færdigvarelagrene, hvor der hidtil er blevet brugt specialpærer, da UV-stråler er skadelige for øl. Nu har ny teknologi gjort det muligt at anvende energibesparende LED-belysning. ”Mange af optimeringsprojekterne har kunnet lade sig gøre med mindre investeringer,” fortæller brygmester Antoni Aagaard Madsen.

Rapporten overraskede

”Energirådgivningen har også givet anledning til at tænke anderledes og ændre på vores eksisterende processer”, pointerer brygmester Antoni. Det har eksempelvis betydet, at bryghuset i dag har skrottet deres tanke til syrekultur og erstattet dem med en økologisk syre, som ikke kræver opvarmning. ”Rapporten fra Eniig viste, at det kostede os 60.000 kr. om året at varme de tanke op. Det havde jeg slet ikke forestillet mig", siger Antoni.

Blod på tanden

Thisted Bryghus er nået næsten halvvejs med de besparelser, som rapporten fra Eniig lægger op til. I alt er der anvist besparelser på 544.000 kWh, hvilket svarer til en besparelse på 267.000 kr. om året. Indtil nu har bryghuset realiseret 261.000 kWh. ”Rådgivningen fra Eniig har virkelig givet os blod på tanden. Det næste bliver at tage fat på vand og spildevand, så vi kan spare endnu mere på vores forbrug i fremtiden,” fortæller Antoni.

”Vi kunne pludselig se, at der ikke nødvendigvis skulle så meget til for at opnå betydelige besparelser”

Antoni Aagaard Madsen, Brygmester, Thisted Bryghus

Top