Hvornår du bruger strøm har betydning for pris og miljø

Elkogeren futter derudad, telefonen sidder i opladeren, og fjernsynet summer i baggrunden. Vi bruger strøm i de fleste af vores vågne timer. Men tænker du over, hvornår på døgnet du sætter en vask over eller tænder for opvaskemaskinen? Det bør du. For tidspunktet, du lægger dit strømforbrug på, kan nemlig aflæses på både elregningen og i klimabelastningen.

"Det er en god idé, at man prøver at bruge strømmen, når der er mest vedvarende energi i systemet", siger Claus Ekman, som er direktør i Det Økologiske Råd, og fortsætter: "Hvis alle begynder at bruge mere strøm, når der for eksempel er meget vind, så vil det være langt lettere at integrere mere vind og få presset kul ud af systemet."

På et højere plan kan det altså få stor betydning, hvornår du lægger dit strømforbrug. For at afgøre hvornår den største andel af strømmen kommer fra vedvarende ressourcer, kan du se på opgørelser, der i realtid fortæller, hvor stor en andel af den samlede mængde strøm, der kommer fra de forskellige kilder. Det kan du fx se under "Elsystemet lige nu" på Energinets hjemmeside.

"Der kan man tjekke, hvor meget vindmøller og solceller producerer i nuet", siger kommunikationschef Jesper Nørskov Rasmussen fra Energinet.

Uanset om du via dit elselskab betaler for strøm fra vindmøller eller kulkraft, er det den samme strøm, der kommer ud af stikkontakten. Det er et miks af alt fra vind og vand til kul. Men sammensætningen varierer hen over døgnet.

"En tommelfingerregel er, at strømmen er grønnere om natten og i weekenden. Når vi sover, og store dele af vores arbejdspladser er lukket, så er det totale danske forbrug lavt", fortæller Jesper Nørskov Rasmussen.

"Men det blæser jo også om natten, og derfor er andelen af vindmøllestrøm i nettet typisk højere om natten. Prisen er faktisk også ofte lavere, fordi udbuddet er stort og efterspørgslen lav. Derfor er det for eksempel en god idé at lade sin elbil op om natten", siger han.

For at mærke prisforskellen på elregningen kræver det, at du har en aftale om fleksafregning – altså, at du betaler den aktuelle pris, når den varierer hen over døgnet.

/ritzau fokus/ 28.08.19

Top