Bliv klogere på, hvad 1 kWh koster

Hvad koster el?

Den faktiske pris på el er afhængig af en lang række forskellige faktorer som for eksempel, hvor du bor, hvem din el-udbyder er, afgiftsniveauet og hvornår du tjekker prisen. Din elpris er nemlig ikke konstant, men ændrer sig hele tiden på samme måde som benzinpriser. Derfor er det rart at have et fast udgangspunkt at regne med og lægge budget efter, men hvis du vil kende din præcise pris, så skal du nærlæse din elregning. 

Hos Eniig finder du forskellige elprodukter, hvor prisen er afhængig af, hvilken løsning du vælger. Vil du gerne være helt sikker på at få den samme pris på el, hver gang så er FastEl et oplagt valg. Med dette produkt er prisen forudsigelig 6 mdr. forud, således du ved, hvad du kan regne med. Har du is i maven, så er vores FlexEl løsning en god løsning for dig. Her får du hver måned en ny pris på strøm, der følger elmarkedet. Det betyder, at du satser på at markedet udvikler sig til din fordel.
Læs mere om alle vores produkter her, hvor du også kan let kan beregne din kWh pris. 

Hvad koster 1 kWh el helt præcist?

Hvis du vil vide nøjagtigt, hvor meget du betaler for en kWh, så kan du finde prisen på din seneste elregning. Her kan du se den pris, du betaler for el på nuværende tidspunkt. Det er vigtigt at være opmærksom på, at din elpris dækker meget andet end bare den strøm, du bruger. Faktisk udgør betaling for strøm kun omkring 20-30 % af din samlede eludgift.

Den pris, som du skal betale for 1 kWh fastlægges på den nordiske el-børs, Nord Pool Spot. Her tilbyder alle el-udbydere deres produkt, hvorefter prisen fastsættes afhængig af udbud og efterspørgsel. Det er derfor, at den nøjagtige pris for 1 kWh svinger fra dag til dag og fra morgen til aften. Om natten er efterspørgselen nemlig lav, så her falder prisen pr. kWh. Husk det, hvis du skal vaske tøj eller bruge opvaskemaskinen. Om dagen stiger både efterspørgsel og pris, så her bliver det dyrere at bruge strøm.

Hvordan læser du din elregning?

En stor del af din elregning går til dit netselskab, som er dem, der har ansvaret for at levere strømmen ud til dine stikkontakter. Her betaler du for at bruge de kabler og ledninger, der forbinder dine stikkontakter med elværket, for det er dit lokale netselskab, der ejer disse kabler og ledninger. Samtidig indkræver dit netselskab alle de lovpligtigt afgifter til staten. Det betyder, at samlet set går mellem 70-80 % af hele din elregning til dit netselskab.

De sidste 20-30 % af din regning skal betales til din elleverandør, og dækker dit faktisk forbrug af strøm.

I dag er der indført frit el-valg, så du selv kan bestemme, hvem din el-leverandør skal være. Der kan være mange penge at spare, men husk på, at det kun er en lille del af din elregning, der faktisk afhænger af dit forbrug og elleverandørens pris på strøm. Resten af regningen består af faste udgifter og afgifter, som ofte skrives med småt. Desuden udvikler elpriserne sig fra dag til dag, så det, der ser billigst ud i dag, er ikke nødvendigvis det billigste valg i morgen. Husk derfor altid at se dig godt for og undersøge hele prisen, inden du vælger elleverandør.


Læs mere om, hvordan du læser din elregning her.

Det frie el-valg

Siden d. 1. april 2016 har der været frit el-valg i Danmark. Det betyder, at Folketinget indførte  en række nye regler for el-markedet, som også påvirker dig.  

For at gøre elmarkedet mere overskueligt skal du som forbruger nu kun have én samlet leverandør af strøm. Tidligere havde du både en elleverandør og et netselskab. Det er ikke sikkert, at du har bemærket, at de nye regler er trådt  kraft. Hvis du ikke aktivt har gjort noget, er du nemlig bare fortsat som kunde hos din tidligere elleverandør, som nu fungerer som din samlede leverandør. Ændringen påvirker ikke, at du fortsat betaler mellem 70-80 % af din regning for at få leveret strømmen samt for faste udgifter og afgifter, og kun 20-30% for dit faktiske forbrug.

Top