Glem aldrig mere din adgangskode

Sådan slipper du for mistede adgangskoder

Indtast brugernavn og adgangskode.

Åh… nej…Du havde det lige på tungen. Men nu er der kun en bitter smag tilbage.

I takt med at vi tilmelder os flere og flere bekvemme tjenester på nettet, bliver rovdriften på hukommelsen større. Var adgangskoden til din Facebook-konto ikke ”Sofus”? Eller var det den kode, som du brugte i banken?

Koden skal være ulæselig

En god adgangskode bør indeholde flere forskellige typer af tegn. Det kan være små og store bogstaver, tal eller tegn, som &¤/”%)?`#£$. Hvert websted har sine egne regler på det punkt. Nogle tillader for eksempel ikke, at en kode er på under otte tegn. Og det frarådes at lave koder, der består af forståelige ord. Imidlertid er en kode kun noget værd, hvis du kan huske den. Og hvor mange mennesker kan helt ærligt huske 20 forskellige rækker af uforståeligt volapyk?

Forkortelsesmetoden

En måde at skabe og huske gode adgangskoder er forkortelsesmetoden. Find på en sætning, som du kan huske, og omsæt den til en kode. Har du for eksempel som barn haft en hund, der hed Albert, kunne nøglesætningen være ”Min første hund hed Albert, og den var en foxterrier”. Omsat til forkortelser kunne koden blive ”mfhhAodv1f”.

Google husker for dig - overalt

Hvis du har valgt Google Chrome som din webbrowser – og det har mere end halvdelen af websurferne – kan du få den til at huske adgangskoder for dig. Og har du desuden oprettet en Google-konto og er logget ind, kan du få dine adgangskoder med dig på alle de maskiner, hvor du bruger Chrome. Åbn menuen Tilpas og kontroller (det er de tre vandrette linjer øverst til højre), og vælg menupunktet Indstillinger, og vælg Vis avancerede indstillinger på den side, der dukker op.

Et stykke nede på siden finder du punktet Adgangskoder og formularer. Sæt mærke i Tilbyd at gemme adgangskoder, som jeg indtaster på nettet.

Du skal stadig sige ja tak til at gemme hver enkelt adgangskode. Så hvis der er koder, som du af den ene eller den anden grund ikke vil gemme, skal du blot sige nej tak, når Chrome spørger dig.

Hvis du har Chrome på din smartphone eller tablet og er logget ind, har du adgangskoderne lige ved hånden overalt.

Husk med din mobil

En simpel og praktisk løsning er at skrive koderne ned i et dokument på din smartphone eller tablet. Skal det være lidt mere sikkert, findes der masser af apps til alle platforme, der er beregnet på netop at opbevare koderne et sikkert sted.

En af disse er Password Secure Manage, som er gratis for en begrænset udgave. Det koster dog kun 25 kroner at få adgang til et ubegrænset antal koder.

For at få adgang til de øvrige koder, skal man indtaste en firecifret PIN-kode efter eget valg. Vælg en, som du kan huske!

 

App’en kan som udgangspunkt huske adgangskoder til de mest populære tjenester, som Facebook, Pinterest og Instragram med flere. Men du kan tilføje dine egne ved at vælge Custom, og indtaste brugernavn, kode og webadresse.

 

Hver tjeneste har sin egen side, hvor man kan læse brugernavn, kode og webadresse, som kan åbnes med et tryk.

 

Top