Lær Facebook at kende

Kom på Facebook

Det er let og gratis at komme på Facebook. Du skal bruge dit eget navn som brugernavn. Og du må kun oprette ét medlemskab. Som medlem kan du senere oprette lige så mange sider og interessegrupper, som du har lyst til. Og har du en virksomhed eller en forening, kan du også oprette sider på deres vegne.

Enhver er velkommen på Facebook, men det er stadig et privat firma, som har sit eget regelsæt, som alle brugere må indordne sig under, og det er et regelsæt, der er præget af amerikansk moral og verdensopfattelse. Forbryder du dig imod reglerne, kan konsekvensen være, at du bliver smidt ud. For eksempel har masser af danskere oplevet at blive udelukket fra Facebook for en kortere eller længere periode efter at have postet ”uanstændige” billeder – som kan være almindelige charterferiebilleder i badedragt.

Alle over 13 år kan blive medlemmer på Facebook. Man skal bruge sit eget navn.

Statusopslag

Facebook er et sted, hvor man kan dele sin mening og stort og småt med hele verden eller med de nærmeste venner. Der er ingen øvre eller nedre grænse for, hvad der går an i Facebook-opdateringer. Både klipning af tånegle og revolutioner er blevet meddelt ad denne kanal.

 

Opslaget kan ses på din startside, som er din personlige nyhedsoversigt. Hver enkelt facebookbruger bliver præsenteret for en unik startside, som består af nyheder og opslag fra venner og fra de sider, som de har tilkendegivet, at de synes godt om.

 

Synes godt om

Det, som de fleste Facebook-medlemmer bruger mest tid, er at synes godt om hinandens opslag og sider. Hvis du synes, at nogen har skrevet et godt eller spændende opslag, kan du vise din anerkendelse ved at klikke på Synes godt om (”Like” på engelsk).

 

På samme måde kan du vise dit tilhørsforhold til din yndlingsmusik, kommune eller arbejdsplads ved at finde deres respektive Facebook-sider og klikke Synes godt om.

 

Billeder

Da Facebook oprindelig er en web-udgave af studenterhåndbogen, skal der helst være et billede af dig på din profilside. Start med at åbne din egen profilside ved at klikke på dit eget navn i den blå toplinje. Klik på Tilføj profilbillede, og vælg Overfør billede.

 

Find det billede, som du vil bruge, på harddisken, og vælg Åbn. Efter et kort øjeblik er billedet overført til Facebook. Du kan på samme måde give din profilside en stemningsfuld udsmykning ved at vælge et coverbillede. Klik på Tilføj et cover, og vælg Overfør billede. Klik på Gem ændringer, når du er færdig.

Sådan ser den færdige profilside ud. Fremtidige opslag og kommentarer vil blive vist med dit billede.

 

 

Indstillinger

Hvem skal have lov til at skrive på din Facebook-side? Og hvem kan slå dit telefonnummer op? Dette og meget andet kan bestemmes under Indstillinger, som du finder ved at klikke på ned-pilen øverst til højre i Facebooks vindue.

 

Indstillingerne er opdelt i undersider. På Tidslinje og tagging, kan du f.eks. bestemme, om kun du selv eller både du og dine venner kan lave opslag på din side, f.eks. for at ønske dig tillykke. Du kan også bestemme, hvem der kan se det, når du udpeges (”tagges”) på billeder. Bemærk, at standardindstillingen for tags og andres opslag på sin side er, at både dine egne og vennernes venner kan se det. Hvis en gennemsnitlig Facebook-bruger har ca. 200 venner, vil ”venners venner” betyde, at opslagene kan ses af rundt regnet 40.000 mennesker.

 

Det er også en god ide at kaste et blik på siden Privatindstillinger. Her kan du bestemme hvem, der skal kunne se dine opslag, og hvem der får adgang til dine kontaktoplysninger.

 

Facebook-applikationer

Facebook kan også bruges som en platform for spil og underholdning. Der findes hundreder af spil, som kører i Facebooks vindue. De fleste er små og kan gennemføres på få minutter i en kort pause eller mens man venter på bussen. Spillene er godt, gratis tidsfordriv. Men vær opmærksom på, at mange af spp’ene beder om adgang til dine vennelister og andre Facebook-data. Det gør de ikke for dine blå øjnes skyld, men for at kunne vise annoncer til dig og dine venner.

Diamond Dash er et typisk Facebook-spil. Det er let at lære og hvert spil taget blot ét minut.

 

Når du har fået en highscore, kan den deles med vennerne (Publish).

 

Mange spil slår automatisk dine successer op på Facebook.

 

I de fleste spils indstillinger kan vælge, hvem der skal have besked. Så her kan du spare dine venner for at høre om dine highscores i tide og utide.

Top