Office-pakke uden en krone på lommen

Du behøver ikke betale en formue for kontorpakken. Apache OpenOffice er et fuldgyldigt, gratis alternativ til Microsoft Office.

Uanset hvem du er, og hvad du bruger din computer, er der, ved siden af styresystemet, ét stykke software, som er umuligt at komme uden om: En god kontorpakke.

Hvad enten du skal skrive slægtsromanen, ajourføre regnskabet i tennisklubben eller den lille virksomhed, aflevere skoleopgaver eller holde lysbilledforedrag, sker det typisk med et eller flere programmer fra Microsoft Office.

Den billigste udgave af Officepakken koster knap 1000 kroner, eller du kan vælge at betale et fast månedligt beløb for abonnementsudgaven, Office 365. Der findes imidlertid et gratis alternativ, der giver dig samme udvalg for nul kroner.

OpenOffice 4 indeholder tekstbehandlingsprogram, regneark, præsentationsprogram, tegneprogram, databasestyring og en formeleditor til videnskabelige rapporter.

Programmerne i OpenOffice ligner Microsofts Word, Excel og PowerPoint. Eller rettere: de ligner på en prik Microsofts Office-programmer, som de så ud, inden Office 2007, hvor menuerne blev afløst af de fanebladsopdelte Ribbon-menuer. Så hvis du hører til de brugere, der har svært ved at finde rundt i fanerne, kan det vise sig, at OpenOffice for dig ligner Microsoft Office mere, end den selv gør.

OpenOffice Writer ligner Microsoft Word, og er lige så nem at bruge.

Programmerne kan – naturligvis – både skrive og læse Microsofts dokumentformater. Efterligningen er så gennemført i de mindste detaljer, at man i regnearksprogrammet OpenOffice Calc kan bruge de samme formler som i Excel.

Regnearksprogrammet Calc kan endda bruge de samme formler som Excel.

 

Også præsentationsprogrammer er der tænkt på. OpenOffice Impress’ brugerflade er lidt forskellig fra PowerPoint. Men ikke mere, end man uden videre kan arbejde videre på sit eksisterende PowerPoint-show i Impress.

Intet gratis mailprogram

Der er forskelle. For garvede Office-brugere vil den største forskel være, at der ikke er noget mailprogram i Apache OpenOffice-pakken. Det er der dog i retfærdighedens navn heller ikke i de billigste hjemmeudgaver af MS Office. I begge tilfælde kan svaret være at hente den gratis Windows Essentials, som blandt andet indeholder et udmærket mailprogram, på Microsofts hjemmeside.

 


Der er ikke noget mailprogram i OpenOffice, men Windows Live Mail i Essentials-pakken er udmærket.

 

Sådan får du OpenOffice

1. OpenOffice er open source, og kan hentes gratis på nettet. Åbn www.openoffice.org i din browser, og vælge Download.

 

2. Vælg den version og det sprog, der passer til din computer, og klik på Download full installation

 

3. Når installationsprogrammet er hentet, skal du blot åbne det og følge instruktionen på skærmen.

 

Go’ fornøjelse

 

Top