Skal jeg Google det for dig?

Med søgetjenesten Google kan man finde hvad som helst på nettet på ingen tid. Men det kræver lidt mere øvelse at finde netop det, som man søger.

Der er ingen over og ingen ved siden af Google. Når man skal finde noget på internettet, er Google svaret i sig selv. Successen har været så stor, at Google har opnået den sjældne ære at blive et udsagnsord. ”At google” er simpelt hen blevet en betegnelse for det at søge på nettet.

Som én nål i 100 høstakke

Takket være en maskinpark, der skal tælles i millioner af servere, kan Google på en brøkdel af et sekund gennemsøge de mange milliarder sider, som tjenesten har registreret. Men det kan være svært at uddrage de relevante oplysninger. Søger du for eksempel på ordet ”investigation”, får du efter en ventetid på 0,38 sekunder at vide, at der er cirka 351.000.000 websider, hvorpå ordet optræder! Det svarer til at søge efter en nål i en høstak – for så at få vide, at nålen er der, men at den ligger i én blandt 100 høstakke på marken.

 

Søgeværktøjer

Google tilbyder en række glimrende søgeværktøjer direkte på søgesiden. Hvis du ikke har fundet det rette svar med din søgning, kan du raffinere den ved at indskrænke antallet af svar.

Du får adgang til søgeværktøjerne ved at klikke på Ordet Søgeværktøjer på Googles svar-side.

 

Her har vi samlet alle menuerne ved siden af hinanden. Man kan vælge at afgrænse sig søgning til kun at gælde henholdsvis sider fra Danmark eller på dansk. Tidsinterval-menuen kan afgrænse søgningen til de allernyeste – og ofte mest relevante – resultater. Man kan vælge den seneste time, døgn, uge, måned eller år. Eller man kan skræddersy sit tidsinterval. Endelig kan man vælge alene at søge på sider, som man tidligere har besøgt (eller sider, som man aldrig har besøgt), samt afgrænse søgningen til byer og landsdele. På den måde er det let at finde en side, som du besøgte i går, men har glemt navnet på den – ved at indskrænke søgningen til tidligere besøgte sider.

Kommandoer og koder

Der er dog mulighed for at tune søgningen endnu mere præcist ved at tilføje kommandoer i selve søgefeltet. Hvis du f.eks. vil vide, hvad der er skrevet om fiberbredbånd på EnergiMidts hjemmeside, kan du skrive følgende: bredbånd site:energimidt.dk

Man kan også søge efter websteder af en bestemt type, som kommercielle ved at skrive site:com eller sider fra Storbritannien site:uk

På samme måder kan man afgrænse søgningen til bestemte filtyper ved at skrive filtype: efterfulgt af typen. F.eks. filetype:xls for at finde Excel-regneark på nettet.

Billedsøgning

Man kan finde meget andet end hjemmesider med Google. Søgetjenesten er også en guldgrube til at opstøve billeder af hvad som helst. Når man indtaster et søgeord i Google, får man ofte, sammen med listen over hjemmesider, et galleri med eksempler på billeder, der passer til søgekriterierne. Ved at vælge Billeder i stedet for Internet på søgesiden får man udelukkende billedsvar på sin søgning. Så langt så godt, men vidste du, at du også kan bruge billeder i stedet for søgeord?

Klik på kamera-symbolet i søgefeltet, så får du Googles billedsøgefelt, hvor du enten kan angive en billedfil på computeren eller en webadresse på et billede. Du kan også simplet hen trække et billede over i søgefeltet og på den måde få vist billeder, der ligner.

Top