Up- og download: Nettet handler både om at give og om at tage

Skal du være hurtig på internettet, er det ikke nok blot at kunne hente en fil i en fart. Der skal være lige meget hul igennem i begge retninger.

Da nettet var ungt, brugte de fleste et telefonmodem, når de skulle tjekke mail og surfe på hjemmesiderne. Og havde man et 56-kilobits modem, var man godt kørende. For hjemmesiderne var designet til datidens udstyr.

I dag har vi højtopløste skærme, HD-video og lyd i mange kanaler. Og vi betragter det som en selvfølge at kunne hente en flere hundrede megabytes stor fil på et øjeblik – imens vi trommer utålmodigt med fingrene i bordet.

Heldigvis er nethastigheden fulgt med. De bedste private bredbåndsforbindelser er over tusind gange hurtigere end det gamle modem.

Der er forskel på megabit

Men bredbånd er ikke bare bredbånd. Når vi ser strålende reklamer for internetforbindelser, nævnes ofte kun ét tal, f.eks. 20 megabit. Og det er i bedste fald kun det halve af sandheden.

Ud over downloadhastigheden, som er det tal, der almindeligvis slås på, er der uploadhastigheden. Og den er i de fleste tilfælde betydelig lavere.

Når det gælder ADSL-forbindelser, som etableres på de gamle kobber-telefonkabler, er uploadhastigheden normalt omkring en tiendedel af download. A’et i ADSL står netop for ”Asymmetric”. Ideen har været at udnytte kobberkablernes begrænsende kapacitet til det, som de fleste ønsker, nemlig download.

Den slags tekniske begrænsninger eksisterer imidlertid ikke på moderne fiberforbindelser, hvor hastigheden på download og upload er symmetrisk. Den lyslederfiber, der går ind til hver husstand, er i sig selv i stand til at transportere mere end én terabit data i sekundet, så vi er ikke tæt på at ramme dens begrænsninger de første mange år.

For at se på, hvorfor det er en god ide at have høj hastighed i begge retninger, kommer her et par eksempler:

Hvad koster det at gå på nettet?

Hvis du arbejder hjemmefra, skal din netforbindelse være både hurtig og stabil, og generelt kræver det en både lynhurtig up- og download hastighed, hvis du skal have samme oplevelse på din hjemmearbejdsplads, som når du sidder på din arbejdsplads Det gælder selvfølgelig ikke mindst for fotografer og videofolk, der skal aflevere flere gigabytes. Men også mere gennemsnitlige jobs kan være datakrævende, som hvis du eksempelvis arbejder på din computer på arbejdet via en VPN-forbindelse, hvor alt du ser på skærmen skal hentes fra fjerncomputeren.

Top