Sikker surfing: Sådan undgår du virus på nettet

Det kan være overraskende let for svindlere og hackere at få adgang til dine online ferieminder og private informationer – hvis du altså ikke tager dine forholdsregler. Læs de gode råd herunder og find endnu flere tips i vores guide, du kan downloade nederst på siden.

1. Glem ikke at være kritisk, når du er online

Det bedste du kan gøre, når du er online, er at forholde dig kritisk og bruge din sunde fornuft. Er der noget, som lyder for godt til at være sandt, så er det det højst sandsynligt også. De typiske svindlerbreve, som danskerne modtager, er mails, der ser ud til at kommer fra banken eller SKAT – men inden du reagerer på mailen, bør du altid læse den godt igennem og forholde dig kritisk:

 • Er mailen fyldt med stavefejl?
 • Beder de dig om dine kreditkortoplysninger?
 • Er det et naturligt tidspunkt, du bliver kontakter af banken eller SKAT?

Du kan være sikker på, at din bank eller SKAT ikke vil bede dig om dine personlige oplysninger – disse har de selv. Men er du i tvivl, kan det være en god ide at spørge til råds i banken eller hos din familie.

For at undgå de fleste af de falske mails kan du også undersøge, om der følger en antispam-funktion med, hvis du har en sikkerhedspakke til dit internet. En antispam-funktion beskytter dig mod de fleste spammails, som kan indeholde bl.a. malware og ransomware. Se mere om sikkerhedspakken med antispam her.

2. Er din computer vaccineret mod virus?

Giv din computer den rette beskyttelse, og benyt dig af et stærkt antivirusprogram, som eksempelvis Chili Security, som er en del af sikkehedspakken hos Eniig. På den måde undgår du virus og malware på computeren, som kan være skadeligt for din computer og i værste fald slette både ferieminder og andre vigtige dokumenter. Sikkerhedspakken fra Eniig kan installeres på et ubegrænset antal enheder, men det kan være en ide at undersøge, om der er begrænsninger på antallet af enheder og brugere hvis du har en anden sikkerhedspakke.

For en sund en computer kan du derudover gøre følgende:

 • Hold computeren opdateret, og installer altid de seneste Windows-opdateringer.
 • Slå din firewall.
 • Foretag jævnlige scanninger i dit antivirusprogram.
Gør det endnu lettere at holde computeren opdateret, ved f.eks. at bruge det gratis program Thor Free, som automatiserer opdateringer og dermed forbedre din sikkerhed. Derudover har Forbrugerrådet TÆNK udarbejdet en gratis app ”Mit digitale selvforsvar”, hvor du kan holde dig informeret om online sikkerhed og digitale trusler.

Læs også: 3 gode råd til sikker færden på internettet

Sådan tilgår du din firewall

Har du en firewall som del af din sikkerhedspakke, bør du brug den. Alternativt findes der også en standardversion i både Windows og iOS, som du kan bruge, hvis du ikke har adgang til en anden variant.

Sådan tilgår du din firewall

Windows:

 • Find kontrolpanel i Start-menuen
 • Klik på System og Sikkerhed
 • Vælg Firewall


iOS:

 • Find Systemindstillinger
 • Klik på Anonymitet og Sikkerhed
 • Vælg Firewall

 

3. Del ikke alt på Facebook

De sociale medier som f.eks. Facebook har igennem de seneste år også været centrum for adskillige hacker- og virusangreb. Derfor er det vigtigt, at du bl.a. ikke deler opslag og billeder, som du ikke ville dele med fremmede mennesker. Du kan indstille din tidslinje til kun at være synlig for dine venner – dette gør du ved at klikke på Indstillinger i menuen i højre hjørne og derefter finder du Beskyttelse af personlige oplysninger.

Derudover er følgende gode retningslinjer for sikker brug af Facebook:

 • Godkend ikke venneanmodninger fra fremmede.
 • Åbn ikke mistænkelige links – heller ikke fra venner.
 • Del ikke billeder fra ferien, mens du er afsted – så ved tyven, at du ikke er hjemme.
Få flere gode råd om IT-sikkerhed: Download vores guide her.
Top