Digital Dannelse er også for voksne

3 gode råd til digital dannelse i 2020

Både børn og vi voksne bruger en stor del af vores tid på internettet i dag – både på spil og fritid, men også helt almindelige dagligdags ting. Derfor er digital dannelse vigtigt, så vi som forældre kan hjælpe og guide vores børn i den digitale hverdag.

Vil du i gang? Få 3 konkrete råd til, hvordan du som forælder hjælpe dine børn – og dig selv – til en god digital dannelse:

Vær en god rollemodel

 1. Tænk over, hvordan du selv opfører dig online.
  Er tonen i dine debatindlæg på Facebook et godt eksempel for, hvordan du gerne vil have, dit barn taler på sociale medier?
 2. Forstå den teknologi og de sociale medier, dine børn bruger. 
  ...så du kan vejlede dem på en konstruktiv måde og sætte de rigtige rammer for deres brug.

Tag ansvar 

 1. Hjælp dine børn med at lave stærke adgangskoder.
  Det er dit ansvar at sikre dine børn på internettet, så gode adgangskoder er et godt sted at starte.
 2. Lær dem, at et password er personligt.
  Det er noget de skal passe på og ikke må dele med andre. 

Spil sammen med dit barn

 1. Interesser dig i dine børns digitale vaner.
  Vær interesseret: prøv deres apps, og spil sammen med dem.
 2. Gør dine børn klar over hensigterne bag spil
  Vis og fortæl dine børn, at spil er designet og har til hensigt at få dem til at bruge mere tid – og i nogle tilfælde penge på spillet.

Hvad er digital dannelse helt præcist?

Begrebet ”digital dannelse” bruges tit som betegnelsen for det at opføre sig ordentligt på internettet. Ifølge Malene Charlotte Larsen, lektor i sociale medier og digital ungdomskultur på Aalborg Universitet, er det dog meget mere:

”… [det] handler om den del af vores liv, som involverer digitale teknologier. At være digitalt dannet handler ikke blot om (…) evnen til at anvende teknologier på en hensigtsmæssig måde, men i lige så høj grad om at kunne forstå, afkode og være kritisk over for de mekanismer, der ligger bag teknologierne og deres brug.”

For at være gode digitale rollemodeller, som børnene kan spejle sig i, bør vi som forældre altså også kunne begå os. Det gør vi bl.a. ved at tage del i børnenes digitale liv og få en fælles referenceramme – fx ved selv at prøve de apps og teknologier, vores børn bruger.

Leder du efter mere inspiration? Som led at jeres fælles digitale dannelse, kan du også tage snak om IT-sikkerhed med dit barn.

Top