Har du talt om IT-sikkerhed med dit barn?

Hvordan hjælper du bedst dine børn med at navigere i den digitale jungle, så de ikke ender i en ubehagelig eller usikker situation? Få helt konkrete råd til, hvordan du griber det an her.

1. Ved du, hvad dine børn ser og klikker på online?

Start med at undersøge, hvilke sikkerhedsfunktioner og -programmer, der følger med dit internetabonnement. I mange tilfælde vil du her have mulighed for at en eller flere af følgende:

 • Antispam
 • Antivirus
 • E-mail beskyttelse
 • Firewall
 • Sikker færden i forbindelse med online handel
 • Beskyttelse på sociale netværk
 • Anti-Ransomware
 • Forældrekontrol

Undersøg mulighederne: hvordan du får dem aktiveret, og hvor mange enheder kan installeres på. Med forældrekontrol kan du indstille, hvilke sider dit barn ikke skal have mulighed for at se, og begrænse både upassende indhold. Se mere om sikkerhedspakken med forældrekontrol hos Eniig.

2. Passwords – hvordan laver du et stærkt password?

Det gode og stærke password er den første beskyttelse mellem dit barns personlige billeder og informationer og resten af internettet. Det gode password skal være mindst 6 og gerne 8 tegn langt og indeholde:

 • Store bogstaver (ABC)
 • Små bogstaver (abc)
 • Tal (1 2 3)
 • Specialtegn (” / ? +)

Kombinationen af de forskellige tegn gør koden ekstra stærk – men også svær for børnene at huske! Gør det lettere ved at tage en sætning fra dit barns yndlingssang, titlen på yndlingsbogen, et rim eller lignende og lav et kodeord ud af det. Det kunne f.eks. være ”En snegl på vejen er tegn på regn i Spanien”  1@pvrTp”iS

Det er desværre ikke helt nok at have et godt password – du kan med fordel også tale med dit barn om, hvordan man bør bruge passwords:

 1. Del aldrig dit password med nogen – heller ikke med venner.
 2. Brug ikke det samme password til alle dine sociale medier, mail og telefon.
 3. Skift dine koder ud et par gange om året – så bliver det endnu sværere at hacke dig.
 4. Brug aldrig fødselsdage og navne på kæledyr som din kode. Det er for let at gætte.

3. Sociale medier og identitetstyveri – hvad skal du passe på?

Sociale medier som Instagram, Facebook og Snapchat er en almindelig og ofte stor del af børn og unges hverdag, hvor de deler oplevelser og historier med vennerne. Men lige præcis derfor, kan det også være nødvendigt at tale med børnene om, hvordan de passer på sig selv.

Brug 'to-trins' login
Hvis dit barn bruger et to-trins login betyder det, at han/hun har det almindelige password – og så sender Facebook, Instagram og Snapchat en sms til dit barns telefon, når det (eller andre!) prøver at logge på profilen fra en ny smartphone, tablet eller computer. Har man ikke begge koder, kan man ikke logge på. Slå to-trins login til under indstillinger på både Facebook, Instagram og Snapchat.
I guiden nederst på siden her kan du også se, hvordan og hvor du redigerer privatlivsindstillinger på de sociale medier.

Hvad hvis det går galt?
Hackere finder hele tiden på nye måder at skaffe sig adgang til bl.a. profiler på de sociale medier eller endda dine børns smartphones. En af de seneste cyberangreb er randsomware, hvor dine sociale medier eller enheder holdes gidsel, og hackeren kræver løsepenge for at give dig adgang igen. Heldigvis findes der programmer, der kan hjælpe. Se mere om randsomware og anti-randsomware i guiden nederst på siden her.

Gratis sikkerhedsguide med flere gode råd
Vil du gerne have flere gode råd og se mere om, hvordan du bl.a. ændrer privatlivsindstillingerne i Snapchat, hvordan du hjælper dit barn med at undgå at blive snydt i forbindelse med online shopping, så download vores guide her.
Top