

Sikkert internet er afgørende, når en stadig større del af børnenes hverdag – både socialt og i skolen – foregår online. Som forældre og voksne har vi et ansvar for, at de yngste brugere, som endnu ikke har lært at begå sig sikkert på internettet, får den bedst mulige oplevelse.
Så hvordan hjælper du bedst dine børn med online sikkerhed, så de får gode rutiner i brugen af internettet og undgår at havne i en ubehagelig situation?
I guiden her får du konkrete tips og et godt udgangspunkt for at tage snakken.
Hjælp dit barn sikkert i gang på internettet ved bl.a.:
- At følge med i dit barns færden på internettet – besøg sjove og spændende hjemmesider sammen og tal med dit barn om, hvad han eller hun oplever.
- At lære dit barn ikke at dele personlige oplysninger – fx at dit barn ikke må give adresse, telefonnummer eller billeder væk uden din tilladelse.
- At huske den sunde fornuft – på internettet er alt ikke nødvendigvis, hvad det foregiver at være. Lær dit barn, at sund fornuft også gælder på internettet, og at det er en god idé at skaffe sig flere oplysninger om samme sag. Vis dit barn, hvordan man kontrollerer oplysninger.
Spil apps – hvordan sikrer du, at de ikke koster penge?
Du har sikkert hørt historierne om forældre, der har fået astronomiske regninger, efter de små poder har spillet på smartphonen eller iPad’en. Når spillet tilbyder ekstra hjælp og andre sjove ting, kan det være svært at gennemskue, at noget af det koster ”rigtige” penge. Køb i apps eller ”In-App Purchases” er faktisk relativt let at sætte en stopper for.
Følg de lette guidelines til iPhone og Android herunder og få ro i maven:
iOS - iPhone
Gå til Indstillinger, og tryk på Skærmtid.
- Tryk på Indhold og anonymitet. Indtast din adgangskode, hvis du bliver bedt om det.
- Tryk på køb i iTunes & App Store.
- Vælg en indstilling, og indstil denne til Tillad ikke.
Android
Åbn appen Google Play Butik
.
- Tryk på menuen
Indstillinger.
- Tryk på Kræv godkendelse ved køb.
- Vælg en indstilling.
- Følg vejledningen på skærmen.
Undgå at dit barns computer bliver holdt gidsel
Ransomware er et af de seneste alvorlige cyber-angreb hackere bruger. Typisk vil dine børn kunne risikere at få ransomware på samme måde, som man får virus på computeren: ved at klikke på et link, en vedhæftet fil eller ved at downloade en fil.
Når først ransomware-koden er ”sluppet ind” og installeret på computeren eller smartphonen, bliver enheden låst, så den enten slet ikke kan åbnes eller så dele af indholdet (f.eks. billederne) ikke kan tilgås. Derefter følger et krav om løsepenge fra hackeren – som ofte bare bliver ved med at kræve flere og flere penge uden at give ”nøglen”, der igen låser enheden op.
For at undgå at dine børn ender i den ulykkelige situation, kan I sammen installere anti-ransomware på alle de enheder, dine børn har. Det vil køre i baggrunden og ændre nogle protokoller i enheden, der gør det sværere at blive ramt. Det er dog altid en god ide at have en backup af ”uerstattelige” ting som billeder, vigtige dokumenter etc. på en ekstern harddisk. Se hvordan du får en bred beskyttelse med en sikkerhedspakke her.
Kender du aldersgrænsen for de sociale medier?
Aldersgrænsen for både Facebook, Instagram og Snapchat er 13 år. Det skyldes, at alle 3 medier oprindeligt er amerikanske. Og i USA er det ulovligt at vise reklamer til børn under 13 år.
Tjek privatlivsindstillinger på de sociale medier
Hjælp dit barn med at tage stilling til, hvad der bør være offentlig adgang til på de populære sociale medier. Selv for voksne kan det være svært at gennemskue, hvad alle kan se på f.eks. Facebook, og hvad det kun er vennerne, der kan se.
Løb sammen privatlivsindstillingerne for Facebook, Instagram, Snapchat og andre populære sociale medier igennem. På den måde giver du dit barn viden om, at det, man deler, ikke nødvendigvis er privat – og får samtidig gjort dit barn til en del af processen, så han eller hun føler et større medejerskab. Se hvordan nedenfor:
Facebooks privatlivsindstillinger
På computeren:
- I den blå menu øverst - klik på den lille pil længst til højre.
- Vælg Indstillinger i menuen til venstre.
- Vælg Privatlivsindstillinger
- Rediger dine forskellige indstillinger her – både hvem der kan tagge dig, hvem der kan følge dig, hvem der kan se dine opslag osv.
Få flere gode råd til redigering af dine Facebook-indstillinger hos Forbrugerrådet Tænk
Snapchats indstillinger
Rediger hvem der kan se dit barns indhold, tilføje dem som venner mm.:
- Tryk på profilbillede øverst til venstre
- Åbn Indstillinger ved at trykke på tandhjulknappen øverst til højre
- Scroll ned til menu-punktet Hvem kan… tryk på og rediger de forskellige valgmuligheder.
- For at gemme dit valg, skal du bare trykke på tilbage-knappen.
Hvad Snapchat-appen har adgang til:
- Under Indstillinger kan du med fordel også scrolle ned og trykke på Administrér under Yderligere tjenester-sektionen.
- Tryk på Tilladelser for at se, hvad Snapchat har adgang til f.eks. kamera, billeder osv.
Instagrams indstillinger
Gå ind under profilen
- Tryk på menuen øverst i højre hjørne
- Vælg Indstillinger
- Scroll ned til privatlivsindstillinger og Sikkerhed
- Vælg de menu-punkter, du gerne vil redigere – f.eks. kommentarindstillinger, hvor du bl.a. kan sætte et filter på, der skjuler stødende kommentarer og rette, hvem der kan skrive kommentarer til de billeder, dit barn lægger op på sin profil.
Passwords – hvordan laver du et stærkt password?
Det gode og stærke password er den første beskyttelse, der står mellem dit barns personlige billeder og informationer og resten af internettet. Det gode password skal gerne være mindst 8 tegn langt og indeholde:
- Store bogstaver (ABC)
- Små bogstaver (abc)
- Tal (1 2 3)
- Specialtegn (” / ? +)
Kombinationen af de forskellige tegn gør koden stærk – men også svær at huske! Gør det lettere ved at tage en sætning fra dit barns yndlingssang, titlen på yndlingsbogen, et rim eller lignende og lav et kodeord ud af det. Det kunne f.eks. være ”En snegl på vejen er tegn på regn i Spanien” 1@pvrTp”iS
Det er dog desværre ikke nok at have et godt password – du kan med fordel også tale med dit barn om, hvordan man bruger passwords:
- Del aldrig dit password med nogen – heller ikke venner.
- Brug ikke det samme password til dine sociale medier, mail og telefon.
- Skift koder ud et par gange om året – så bliver det endnu sværere at hacke dig.
- Brug aldrig fødselsdage og navne på kæledyr som din kode. Det er for let at gætte.
Next step til en sikker digital hverdag
Med et solidt grundlag og viden om sikker online adfærd bliver dit barns hverdag på nettet sjov og lærerig – lige som den bør være. Så tag dialogen og vær nysgerrig på dit barns digitale liv.
For flere gode råd, tips og tricks kan dig og dit barn se meget mere hos følgende
SE MERE HOS - Red Barnet |
SE MERE HOS - Medierådet for børn og unge |

