I bund og grund var vi her ikke uden de frivilligeI forbindelse med Årets Skulderklap 2018 har vi taget en snak med Jesper Nøddesbo. Han vendte sidste sommer hjem til Danmark efter 10 år som professionel håndboldspiller i FC Barcelona. Nu tørner han ud for midtjyske BSV i håndboldligaen. Han føler sig privilegeret, men er samtidig meget opmærksom på, at uden frivillige ildsjæle ude i foreningerne, ville hjulene ikke kunne dreje rundt.

- En pris som for eksempel ”Årets skulderklap” betyder selvfølgelig en masse for opmærksomheden lige nu, men det er anerkendelsen af de frivillige i hverdagen, der er det vigtigste. Vi skal huske at vise, at vi lægger mærke til dem. Nu står jeg selv og kigger på fra sidelinjen, når mine børn dyrker sport, og det er fantastisk at se, hvordan frivillige trænere engagerer sig i, at mine børn skal have gode oplevelser i fritiden.

Selv om de bedste danske håndboldklubber er professionelle forretninger, udgøres fundamentet stadig af en hær af frivillige. Og de er ifølge Jesper livsnerven i klubberne og umulige at erstatte.

- Da jeg i starten af min karriere skrev kontrakt med Kolding If, stiftede jeg bekendtskab med en frivillig idrætsleder, som hedder Erik Skov. Han var en kæmpe personlighed, der som holdleder så det som sin fornemste opgave at få mig integreret i klubben så godt som muligt. Han ordnede alt for mig oveni alle de andre opgaver, som han tog sig af. Det betød, at jeg kun skulle koncentrere mig om at spille håndbold. Det er sådanne kulturbærere, der er fundamentet i det danske foreningsliv, og dem skal vi pleje, værne om og huske at hylde.

Når vi samles ude i foreningerne er det en del af den danske kultur. Uundværlige samlingspunkter i en tid, hvor det nogen gange går lidt vel stærkt. Det kan Jesper Nøddesbo sagtens genkende.

- Foreningslivet er jo noget helt specielt. I vores digitale verden, hvor alle hele tiden skal skynde sig, er det enormt livsbekræftende med disse ”lommer” hvor vi kan mødes med rigtige mennesker og dyrke noget, vi er fælles om. Og vi skal huske at sige ”godt gået” til dem, der giver os mulighederne. Så lad os endelig få uddelt en masse skulderklap.
Top